0

Hva får du lære i mat og helse-faget?

Mange tror at faget mat og helse bare handler om å lage mat, men det er ganske mye mer enn det. Likevel er det viktig å huske på at mat og helse er et praktisk fag, og at matlaging selvsagt er det aller viktigste! Du får lære om alt fra hva du bør spise for å bli bedre i idrett – til å lage mat som eksploderer av smaker i munnen din!

Hva får du lære i mat og helse-faget?

Mat og helse er det mest populære faget på skolen. På skolekjøkkenet får du kose deg og lage mat sammen med de andre i klassen. Forhåpentlig får du lage nye retter og smake ting du aldri har prøvd før. Du får til og med lov til å finne opp dine egne retter! Ha et åpent sinn og våg å eksperimentere litt med nye smaker! Kanskje klarer du i løpet av dette året å finne opp en helt ny oppskrift, som blir en suksess?

I læreplanen står alle målene for hva du skal kunne på slutten av dette året med mat og helse. Målene er omfattende og blir derfor delt inn i mindre og mer konkrete mål, som du skal arbeide med i timene.

Målene i læreplanen er delt inn i tre hovedområder: mat og livsstil, mat og forbruk og mat og kultur. Se godt på de fargede feltene nedenfor og få en oversikt over alt boka inneholder.

Mat og livsstil

  • Kjøkkenet som arbeidsplass
  • Mat for glede og god helse
  • Mat, identitet og politikk
  • Smakssansen
  • Korn er basismat
  • Måltidsrytme og næringsberegning
  • Mat og energi
  • Mat og helse videre i livet

Mat og forbruk

  • Vi tar vare på maten
  • Bærekraftig mat
  • Hva inneholder maten?
  • Hvor lenge holder maten seg?
  • God mat av rester
  • Mat fra landbruket
  • Fiskerinasjonen Norge
  • Mat, sesonger og årstider

Mat og kultur

  • Mat og kultur
  • Norsk tradisjonsmat
  • Måltidet, en verdi å ta vare på
  • Maten og forbrukersamfunnet
  • Mat som tradisjonsbærer
  • Å være vertskap
  • Mat og minoriteter
  • Maten i verden
  • Spiselige gaver

Vurdering i faget

Selv om du også skal lære en del teori i dette faget, er det du gjør og viser på kjøkkenet, det aller viktigste. Når du arbeider på kjøkkenet, vil læreren din blant annet vurdere i hvilken grad du

  • viser riktig arbeidsmetode, teknikk og bruk av redskaper
  • viser selvstendighet og ansvarlighet under arbeidsprosessen
  • får til et godt resultat av matlagingen
  • viser god hygiene og orden
  • er en god vert eller vertinne
  • kan vurdere din egen arbeidsprosess og resultatet av arbeidet