På meieriet homogeniseres og pasteuriseres melken før den tappes over på kartonger, eller videreforedles til ulike produkter.
Næringsstoffene i melk
Visste du at melk og meieriprodukter bidrar med nesten 70 % av kalsiuminntaket vårt?
Kalsium + vitamin D
Melk og meieriprodukter er vår viktigste kilde til kalsium. I Norge er ekstra lett melk fra to av produsentene beriket med vitamin D.
Kalde måltider
Frokost og kveldsmat spises gjerne hjemme, mens lunsjen for de fleste foregår på skolen eller jobben, gjerne i form av matpakke.
Meieriprodukter og kostrådene
Helsedirektoratet anbefaler at magre meieriprodukter inngår i det daglige kostholdet. Nøkkelhullet kan være et godt hjelpemiddel i butikken.
Historien om norsk melk
I dag er en del av fjøsene løsdriftfjøes, som vil si at kyrene selv bestemmer når de vil spise og melkes.
Allergi og intoleranse
Når man ikke tåler melk, har man enten en laktoseintoleranse eller melkeproteinallergi, og reagerer på henholdsvis laktose eller melkeprotein.
Slik lages melk
På meieriet homogeniseres og pasteuriseres melken før den tappes over på kartonger, eller videreforedles til ulike produkter.
Matmerking
Visste du at det er forskjell på best før-dato og siste holdbarhetsdag? Nøkkelhullet viser at en matvare er det sunneste valget i den aktuelle matvaregruppen. Det er forskjellige kriterier som må oppfylles for at ulike matvarer skal få Nøkkelhullet.