GDA - hva er det?

GDA er en forkortelse for Guideline Daily Amount som kan oversettes med: Veiledende daglig Inntak. GDA oppgis for energi, fett, mettet fett, sukker og salt/natrium. Den engelske forkortelsen brukes over hele Europa.

  

Av og til kan du treffe på GDA merking på produkter solgt i Norge. Flere selskaper i Orkla og Mondelēz har innført merkingen i Norge på sine produkter. Merkesystemet er utviklet av Food Drink Europe, http://www.fooddrinkeurope.eu/ for den europeiske mat- og drikkeindustrien. Den brukes over hele Europa og skal være ett redskap for at forbrukere skal få bedre kjennskap til hvilke næringsstoffer som er i maten. GDA er et tillegg til næringsdeklarasjonen på baksiden, som viser næringsinnholdet per 100 g eller 100 ml.

Den viser innhold av energi, sukker, fett, mettet fett og salt/natrium i en porsjon mat eller drikke. Samtidig vises innholdet i forhold til en mengde som er i tråd med veiledende daglig inntak.

Porsjonsstørrelsen vil være angitt på forsiden av pakken sammen med GDA merkingen. Det kan være et glass juice på 200 ml, en skive brød, en kjeks, 30 g nøtter, 125 g yoghurt ol.

De ulike GDA verdiene er veiledende daglig inntak for en ”gjennomsnittsperson”, som er en kvinne mellom 18 og 30 år som er lite fysisk aktiv, og har et energibehov på 2000 kcal. En voksen mann vil ha et litt større behov, mens barn vil ha et sterkt varierende behov, blant annet avhengig av alder og aktivitetsnivå. GDA må ikke oppfattes som individuelle kostholdsråd, men som en veiledning, som skal gjøre det enklere å foreta et kvalifisert valg om hva som spises og drikkes.

Hva sier myndighetene om GDA?
Myndigheter i flere land uttaler seg positivt om dette merkesystemet. Myndighetene i Norge og Danmark har derimot flere innvendinger. Disse går blant annet på at referanseverdiene er knyttet til voksne personer, og at verdiene til inntak av vitamin D, folat og kalium er satt lavere enn anbefalt nordisk nivå.

Kilder:

Mattilsynet