Konkret kostråd om meieriprodukter: 3 om dagen

I november 2017 kom Helsedirektoratet med en konkretisering av kostrådet om melk og meieriprodukter: Med et daglig inntak av magre meieriprodukter menes tre porsjoner.

Kostrådene fra Helsedirektoratet står sentralt i læreplanen for faget Mat og helse, gjennom hele skoleløpet. Det betyr at konkretiseringen av kostrådet om meieriprodukter er relevant for undervisningen i faget, og for barn og unges kosthold.

Kostrådet lyder som følger: «La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.»

I forklaringen om hvordan man følger rådet konkretiseres inntaket: «Med et daglig inntak av magre meieriprodukter menes tre porsjoner. For å dekke jodinntaket bør minst to av disse være melk, syrnet melk eller yoghurt.»

Jod er viktig for vekst hos barn og unge, og for å teste sitt inntak kan elevene bruke jodkalkulatoren på jodkalkulator.no.

Helsedirektoratet gir eksempler på hva en porsjon kan være:

- et glass melk eller syrnet melk (2 dl)

- et lite beger yoghurt  (ca. 125 g)

- en porsjon cottage cheese, kvarg, skyr eller lignende (ca. 100 g)

- en porsjon frokostblanding  med melk eller yoghurt naturell

- en porsjon havregrøt med melk

- en brødskive med to skiver lettost (20 g ost)

Fisk, og spesielt hvit fisk, er også en god kilde til jod. Her kan du få tips om jodrike pålegg og middager som inneholder mye jod.

Innholdet av næringsstoffer i melk og meieriprodukter:

Melk og meieriprodukter er en viktig kilde til protein, jod, kalsium, B2 (riboflavin), vitamin B12 (kobalamin). Mer enn 60 prosent av inntaket av kalsium og jod i kosten kommer fra melk og meieriprodukter. Melk og meieriprodukter anses som en naturlig del av et sunt kosthold og reduserer risikoen for å utvikle flere livsstilssykdommer.

Om kostrådene i læreplanen for faget Mat og helse:

- Etter 4. årstrinn: «setje saman og lage frukost, skulemåltid og mellommåltid i tråd med tilrådingar for eit sunt kosthald frå helsestyresmaktene»

- Etter 7. årstrinn: «samtale om tilrådingane for eit sunt kosthald frå helsestyresmaktene»

- Etter 10. årstrinn: «samanlikne måltid ein sjølv lagar, med kostråda frå helsestyresmaktene»